Om te beginnen met het maken van het straatwerk moet bekend zijn wat u wil.
We gaan er vanuit dat we een plateau gaan maken en /of paden.
Belangrijk is dat er genoeg zand onder het straatwerk zit, min. 20 cm.
Zet de maten uit, en wees niet te zuinig met de afmetingen. (10 cm wijder aan de kanten is geen overbodige luxe)
Uitgraven op een diepte van de dikte van de steen uitgaande van een steen 6 cm hoog.
Plus 20 cm zand is 26 cm diep, gemeten vanaf de bovenkant plateau.
Let erop dat er op de plaatsen waar de opsluitbanden komen diep genoeg is uitgegraven 10 cm zand onder de opsluitbanden is voldoende.
Bij een opsluitband van 15cm hoog (dit is hoog genoeg voor in een tuin) moet min 27cm diep uitgegraven worden.
15cm van de hoogte opsluitband,
plus 2 cm klik.
Plus 10 zand onder de band.
Gemeten vanaf de bovenkant plateau
Klik is de hoogte van het straatwerk boven de opsluiting.
Nu zand inbrengen en uitvlakken.
Bij een steen van 6 cm 4 cm onder bovenkant plateau. Dit betekent een over hoogte van 2 cm i.v.m het verdichten van het zandbed.
Klik is de hoogte van het straatwerk
boven de opsluitband uit.
Opsluitingen hebben de functie om het straatwerk bij elkaar te houden. Er zijn een aantal manieren om een opsluiting te maken. De meest voorkomende en bekendste is de trottoirband, opsluitband of kantplank. Deze banden hebben een standaard maat van 1 meter lengte. Breedte en hoogte zijn verschillend. Een andere variant op deze banden zijn de palissadebanden c.q palen. Ook een bekende opsluiting in de tuinen is een koplaag. Een koplaag is een rij stenen rechtop in het zand geplaatst en daar tegenaan het straatwerk. Betonnen bielzen zijn tegenwoordig ook modern en worden voor opsluiting gebruikt ook worden ze gebruikt om bloembakken te maken
Het verdichten van het zandbed kan op verscheidene manieren. Het meest gebruikelijke is de trilplaat hiermee kun je meteen aan de slag. Trilplaten zijn bij diversen verhuur bedrijven te huur. Een andere manier van verdichten is: inwateren Bij inwateren is het nadeel dat het langer duurt. Inwateren doe je doormiddel van het afwachten op regen. (niet aan te raden, ondanks het velen regenen ) Of door het goed nat te spuiten met de tuinslang, maar dan wel zo nat dat de plassen erop blijven staan. Goed laten uitzakken. Dit herhaal je vele malen, elke dag weer totdat het zand niet meer zakt. U kunt aan de slag als het zandbed niet meer te nat is. Dit kan je controleren door met je voet op het zandbed te tikken en als er geen water omhoog komt is het goed Als je deze manier gebruikt overweegt dan wel de voor en nadelen hiervan (de kosten van een trilplaat huren, kosten tijd en water verbruik) Informeer eens bij een verhuur bedrijf naar de kosten, het valt best mee.
Het maken van cirkels gaat op verschillende manieren. Bij vierkante of rechthoekige stenen begin je altijd aan de buitenkant. Bij voorgevormde stenen of tegels begin je altijd vanuit het midden.
Na het uitzetten, uitgraven, zand inbrengen, en verdichten kunnen we nu gaan bestraten. Wilt u opsluitbanden gebruiken, plaats deze dan eerst. Voor paden en terrassen in de tuin volstaat opsluitbanden met de afmetingen van 5/15/100 5 cm breed / 15 cm hoog / 100 cm lang Zet de richting van de bandenlijn uit, plaats een draad met draadpennen. Draadpennen kunnen stukken vlechtstaal zijn van ± 60 cm lang. Plaats de draad op hoogte. Let wel op dat de draad goed strak staat en let op de klik.
Gebruik geen draad wat dik en zwaar is, een dikke en of zware draad gaat doorhangen en veroorzaakt dan een zonk in de bandenlijn. En dus ook in de bestrating. Een perfecte draad is een metseldraad. (verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten) Stel de opsluitbanden met afschot. Voor een terras is een afschot van 1 cm per strekkende meter voldoende. Sommige tuincentrums adviseren om geen afschot in het terras te doen, ik weet niet waarom. Zonder afschot bestaat de kans bij de geringste verzakkingen dat er al plassen blijven staan. Zakt de bestrating bij de gevel of deuropening, zit je al met een probleem, steeds wéér door die plas lopen. Met een afschot van 1 cm per strekkende meter lijkt het ook alsof het terras waterpas ligt. Graaf nu een sleuf voor de opsluitbanden.De hoogte van de band is de diepte van de sleuf. Meet de diepte van de sleuf vanaf de draad terug. Beter iets minder diep uitgraven 1 tot 1 1/2 cm. Plaats één voor één de opsluitbanden.Zorg ervoor dat je de opsluitbanden wel iets aanstampt met een rubberhamer of met je voeten. Opsluitbanden goed aanvullen en aanstampen.Desnoods nog eens trillen. Opsluitbanden kunnen op maat gemaakt worden, hierover verder meer. Nu gaan we het zandbed precies op hoogte maken met een plank. Benodigdheden: een plank van ± 10 cm hoog en 180 à 200 cm lang naar gelang de grote van het te maken plateau of pad. Twee plankjes of piketten 30cm x 3cm x 3cm een paar spijkers en een balk van ±200 x 5 x 5 cm deze moeten wel recht zijn. Slaat de piketten op de plank. Zet nu de draad op de maat van je plank en leg daar de balk aan. Zorg dat er een klein beetje zand voor de plank ligt en trek de plank naar achteren.
Als de plank over de opsluiting moet, hou dan rekening met de klik. Om dit optelossen verzet je de piket 2 cm lager, of leg iets van 2 cm op de band waar de plank overheen gaat. Leg nu de tegels of de stenen in de zandbaan. Voor het pas maken van tegels of andere materialen , hierover verder meer. Als u klaar bent kunt u alles goed schoon vegen en zand in vegen. Stenen plateaus en paden kunnen worden afgetrild. Tegels absoluut niet trillen.
Opsluitbanden Opsluitbanden kunnen op maat gemaakt worden met een betonzaag, knipmachine en met vuist en beitel . Met een betonzaag zaag je de band aan de bovenkant in, daarna de zijkanten. Sla met een vuist op de zaagsnede aan de zijkant als hij niet helemaal door is. Met vuist en een platte beitel kerf je de bovenkant in, dan de zijkanten. Sla met een vuist op de kerfsnede aan de zijkant. Deze methoden is niet aan te raden bij opsluitbanden dunner dan 10 cm omdat hij dan 9 van de 10 keer in het midden breekt. Met een knipmachine moet je de opsluitband plat leggen. (knipmachine is te huur bij een verhuur bedrijf ). Knipt geen banden dikker dan 8 cm. Tegels Met een betonzaag boven inzagen, kan helemaal door en door. Ook kan er tot de helft ingezaagd worden, slaat aan de achterkant op de zaagsnede met een hamer of vuist. Blijven er bramen aan zitten hakt die dan voorzichtig met een hamer weg. Met vuist en beitel boven inhakken totdat er een lichte haksnede is gemaakt, aan de onderkant met hamer aantikken totdat de tegel breekt. Deze methoden werkt niet bij alle tegels maar vaak alleen bij grijze betontegels. Gebruik deze methoden niet voor grind en siertegels. Met een knipmachine is het stukken makkelijker. Leg de tegel onder de messen van de knipmachine en haal de hendel over. Deze methoden werkt niet bij alle tegels maar vaak alleen bij grijze betontegels. Gebruik deze methoden niet voor grind en siertegels. Stenen Met een betonzaag is het niet aan te raden stenen te zagen i.v.m. de maat van een steen. Hakken van stenen gaat heel goed met een vuist of straathamer. Makkelijker en stukken sneller is een knipmachine, vooral als je met sierstenen bezig bent is een knipmachine onmisbaar. Succes met het bestraten van uw tuin.
Als u uw tuin toch liever professioneel wilt laten aanleggen, kunt u het
beste van meerdere hoveniers uit uw regio een Gratis offerte opvragen.
U kunt dit doen door één formulier in te vullen.
U krijgt dan Gratis vrijblijvende offertes van meerdere hoveniers bij u in de regio.